Японското изкуство и култура са пълни с изненади, включително бурни изображения на

...
Японското изкуство и култура са пълни с изненади, включително бурни изображения на
Коментари Харесай

Хе-гасен: Нестандартните битки, довели до появата на тоалетния хумор

Японското изкуство и просвета са пълни с изненади, в това число бурни изображения на фалически надпревари, шампионати по съвкупление и незабравими битки с газове " хе-гасен ".

За първи път свитъците " хе-гасен " са обект на внимание на Запада през 2012 година, когато Daily Mail разгласява публикация, в която ги свързва с ксенофобията от епохата Едо. Но има ли нещо правилно в слуховете, които свързват японските борби с газове с политически коментар за недоверието на Япония към европейското въздействие?

Хе-гасен, което значи " надпревари по изхвърляне на газове ", са японски художествени свитъци, изобразяващи комизъм, обвързван с метеоризъм(газовете в червата).

Тенденция, която се появява за първи път по време на интервала Хейан (794-1185 г.), един от най-известните от тези свитъци е благосъстоятелност на библиотеката на университета Васеда. Върху него има записка, в която се показва, че е копие от 1846 година на оригинал от 1680 година

He-Gassen Scroll (Fart Battles)
Edo Period in Japan (1603-1668)
— Claudia Mangiamele (@ClaudMang)
На свитъка от Васеда са изобразени герои, които отприщват своята метежна гняв, както в никакъв случай до момента не сте виждали. Гръмотевичните гърмежи изобилстват в тази майка на борбите с пръдня, в които цели села са разрушени, дървета са изкоренени, а животни са вдигнати във въздуха от силата на газовете.

На ръкописния свитък Васеда дори е изобразена тактиката за хващане на газове в торби и стартирането им по време на борба.

В същото време нещастните цели се пробват да се защитят с маски на лицето и вентилатори в поредност от хумористични подиуми, които безусловно ще ви раздрусат.

Процесът на изхвърляне на газове, който се демонстрира в борбите от " Хе-гасен ", даже е в положение да пробие дупка в стените на японските домове, покрити с заслон шоджи, демонстрират фотоси от този интервал.

Без да се базира на никакви източници, Daily Mail дефинира " злокобните " свитъци хе-гасен, като политически коментар на " възходящото навлизане на европейците в Япония през интервала Едо ". Въпреки това общността Ask Historians Reddit, която предизвиква задълбочените проучвания и мнения, дискредитира догатките на вестника, като уточни сензационната им липса на в действителност доказателства.

Фалшивите вести на Daily Mail се разпространиха като горски пожар, подети от други изявления в интернет.

Fart Art
The aptly named “He-Gassen ” are Edo period scrolls (1840s) depicting fart battles. They may have been intended to ridicule Europeans, they are depicted blown away by the intensity of Japanese farts
— Diana S. Fleischman (@sentientist)
Всъщност японското изкуство има дълга история на обрисуване на борби с " пукотевици ", като корените му датират още от XII век. Това извънредно изкуство е част от традицията на еротичното изкуство " шунга ". Шунга, подгрупа на средновековното изкуство на дървени плочи укийо-е, процъфтява през японския интервал Едо (XVII-XIX в.) с помощта на покровителството на богатата и хедонистична комерсиална класа чонин.

Битките с газове и фалическите надпревари не се лимитират единствено до ранната съвременна ера. По-големите от действителните фалоси на шунгата в действителност са наследени от картините качи-е, чийто най-стар образец, свитъкът с ръцете на Мицуи, е изложен в Мемориалния музей Мицуи в Токио. Датиращ от интервала сред XII и XVI век, въпреки че евентуално е копие на феодален оригинал, този свитък с ръце изобразява освен фалическо съревнование, само че и борба с пръдня.



Свитъците " хе-гасен " са традиция в японското изкуство, източен еквивалент на тоалетния комизъм. " Докато ранномодерната западна скатология в литературата и изобразителното изкуство нормално показва съответен обект, който да подлага на критика, в тази ситуация на хе-гасен, сериозното ѝ желание не е явно ", заключава Акико Яно в Japan Review. Така че не се изненадвайте, че през днешния ден тоалетния комизъм е толкоз известен. Той има дълбоки корени.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР